Okładka

Kuchnia Biblijna

Wydawnictwo: Fundacja Pustelnia Dział: Zdrowie Format: 235 x 165 Stron: 130 Oprawa: miękka ISBN: 9788395295737 INDEKS: FUP0009B50553
35,00 zł
Darmowa dostawa od 150 zł Paczkomaty 10 zł Poczta Polska 15 zł Za pobraniem 15 zł

Opis

Zanim Bóg tchnął życie w Adama, zadbał o jego byt. Trzeciego dnia stworzył ogród pełen owoców i warzyw, a następnie ryby, ptaki i bydło. Lecz w jaki sposób możemy się dowiedzieć, co jadali Judejczycy, Galilejczycy, Samarytanie i Perejczycy zamieszkujący Palestynę od czasów Stworzenia do momentu, gdy Jezus przyszedł, aby przynieść ludziom Dobrą Nowinę? Otóż może nam w tym pomóc wiele źródeł religijnych i historycznych: Pismo Święte, zapiski starożytnych historyków, odkrycia archeologiczne, a także z przekazy ustne i pisane. Pismo Święte – zarówno Stary, jak i Nowy Testament – jest najważniejszym źródłem pozwalającym na odkrywanie przeszłości i historii kulinarnej. Również zapiski greckich i rzymskich historyków, takich jak Józef Flawiusz (z pochodzenia Żyd), dotyczące hebrajskiego społeczeństwa i jego diaspory, zawierają pewne informacje na temat diety Izraelitów. Dysponujemy również kompilacją tradycji ustnych spisanych w Misznie po zburzeniu Świątyni Jerozolimskiej przez Rzymian. Zawiera ona wiele wiadomości o zasadach przyrządzania potraw i rytuałach związanych ze spożywaniem posiłków podczas żydowskich świąt. Odkrycia archeologiczne wciąż potwierdzają przypuszczenia badaczy historii i wzbogacają naszą podróż do czasów biblijnych dzięki naukowym metodom datowania odnajdowanych w wykopaliskach resztek posiłków, ziaren lub pyłków odkrytych w piwnicach i podziemiach. W tej książce znajdziecie ponad 100 przepisów z czasów Jezusa.