Receptury klasztorne
Wydawnictwo: Klub Książki Katolickiej Dział: Poradniki Format: 167x242 Stron: 356 Oprawa: twarda ISBN: 8388481673 INDEKS: KKK0061B19168Opis
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina ona oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe kulinarne sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój wielki, absolutnie zasłużony, renesans.
Znajdujemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane, ale i na te najbardziej popularne potrawy. Od potraw mięsnych po sałatki, od win i nalewek po ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania; Na Boże Narodzenie i Wielkanoc, na Adwent i Wielki Post. Wśród tych oryginalnych potraw na Boże Narodzenie, także te najsłynniejsze: piskorz penitencjarny, szczupak oo. Paulinów, barszcz po franciszkańsku, zupa pustelnicza, uszka jezuickie, pierogi apostolskie, makiełki teologiczne, karp po katolicku, lin po karmelicku, karasie brewiarzowe, jesiotr opata czy kompot ojców duchownych.
"Receptury klasztorne" są jednak przynajmniej w równej mierze dla ciała jak i dla duszy. Jest to przede wszystkim wielka zasługa Jacka Kowalskiego; historyka sztuki, miłośnika kultury sarmackiej, pieśniarza i poety ale także konesera staropolskiej kuchni i autora znakomitych programów telewizyjnych poświęconych kuchni klasztornej. To dzięki niemu, i współpracującemu z nim ilustratorowi Piotrowi Łysakowskiemu, powstała ta księga, która zachowując piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane, została ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i ubarwiona ponętnymi ilustracjami co pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów. Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.