Pieczemy ekologiczny chleb
Wydawnictwo: Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników Dział: Poradniki Format: 145x205 Stron: 112 Oprawa: miękka ISBN: 9788386982301 INDEKS: WDO0037B23964Opis
Chleb jest od wieków podstawą naszej diety. W dobie uprzemysłowienia świata, także proces wypiekania chleba nastawiony został na masowość i opłacalność. Postęp techniczny i technologiczny nie służy jednak wszystkim dziedzinom naszego życia. W związku z masowym procesem wypieku chleba w nowoczesnych piekarniach stał się on bardziej zbiorem różnych chemicznych składników niż tym, czym powinien być i co znali nasi przodkowie. Zachęcamy do zapoznania się z poradnikiem zawierającym: przepisy na chleb wypiekany w gospodarstwach ekologicznych i biopiekarniach, receptury najbardziej znanych polskich kucharek XIX i XX wieku, wskazówki do pieczenia chleba znanych naturalistów i lekarzy, przepisy na chleb z różnych regionów Polski i świata. Ponadto możemy poznać historię chleba, praktyczne rady i wskazówki dotyczące wypieku i przechowywania chleba.